Me çfarë lloj njerëzish njerëzit e mençur nuk flasin kurrë – Njeriu i mençur tregon historinë e gomarit dhe tigrit

E kuptoj nevojën për të shkëmbyer mendime dhe pikëpamje me njerëz të tjerë, por ndonjëherë përballemi me njerëz, komunikimi i të cilëve sjell më shumë stres dhe konflikt sesa përfitime.

Në situata të tilla, marrja e vendimit për t’i dhënë fund marrëdhënieve të caktuara mund të jetë e vështirë, por mund të jetë gjithashtu e nevojshme për shëndetin dhe mirëqenien tonë mendore.

Le të imagjinojmë një situatë në të cilën një person, le ta quajmë gomar, pretendon me kokëfortësi se qielli është i gjelbër, megjithëse është e qartë për të gjithë se është blu. Gomari këmbëngul me këmbëngulje në versionin e tij të së vërtetës dhe konfliktet dhe debatet me të vetëm sa rrisin tensionet dhe humbin kohë.

Pastaj vjen tigri, i cili është i urtë dhe i arsyeshëm, dhe përpiqet të provojë me argumente dhe logjikë se qielli është në të vërtetë blu. Gjithsesi, debati vazhdon dhe luani, mbreti i kafshëve, vjen për të gjykuar. Për habinë e tigrit, luani konfirmon pretendimin e gomarit se qielli është i gjelbër. Gomari, i kënaqur që mori “drejtësi”, fillon të festojë fitoren e tij.

Por tigri është i hutuar dhe e pyet luanin pse e mbështeti gënjeshtrën. Luani, i urtë dhe i përmbajtur, shpjegon se nuk është çështja nëse qielli është vërtet jeshil apo blu. Puna është se gomari dëshiron të ketë të drejtë, dhe luani nuk dëshiron të humbasë kohë në debate dhe debate të pakuptimta me një person të tillë. Ndëshkimi që luani i dha tigrit, një javë heshtje, nuk ishte një dënim për tigrin, por për gomarin.

Luani donte që tigri të mësonte një mësim të rëndësishëm: ne nuk mund t’i ndryshojmë njerëzit që nuk duan të dëgjojnë të vërtetën ose të kuptojnë argumentet. Në këtë kontekst, ne mund të kuptojmë pse disa njerëz marrin vendimin për të ndaluar komunikimin me njerëz të caktuar. Nëse gjendemi në një situatë ku pala tjetër është kokëfortë, nuk dëshiron të dëgjojë argumentet tona dhe nuk dëshiron të pranojë të vërtetën, mund të përfundojmë duke humbur kohën dhe energjinë tonë në argumente të kota.

Prandaj, siç sugjeroi luani, ndonjëherë është më mirë të mësoni nga situata të tilla dhe të zgjidhni të mos humbni kohë dhe energji për njerëzit që preferojnë të kenë të drejtë sesa të kuptojnë dhe pranojnë të vërtetën. Është e rëndësishme të vendosni prioritete dhe të kujdeseni për shëndetin tuaj mendor. Ndonjëherë, për të ruajtur paqen dhe për të reduktuar stresin, duhet të ndërpresim komunikimin me njerëzit që vetëm na loidhin dhe nuk kontribuojnë në rritjen dhe mirëqenien tonë.

Leave a Comment