Shqipëria ndër vendet më të palumtura në botë, na e kalon Kosova

Lista e vendeve më të lumtura dhe më të palumtura në botë është publikuar nga Rrjeti i Zgjidhjeve të Zhvillimit të Qëndrueshëm të OKB-së , dhe Finlanda zë vendin e parë për të shtatin vit radhazi, ndërsa Afganistani ishte në vendin e fundit.

Tetë vende evropiane janë në dhjetëshen e 140 vendeve më të lumtura, me Danimarkën në vendin e dytë dhe Islandën në të tretën. Në dhjetëshen e parë gjejmë bën pjesë edhe Suedia, Izraeli, Holanda, Norvegjia, Luksenburgu, Zvicra dhe Australia. edhe Suedinë , Izraelin , Holandën , Norvegjinë, Luksemburgun, Zvicrën dhe Australinë .

Sipas kësaj liste, Kosova qëndron në vendin e 29-të, ndërsa një vit më parë ishte renditur në vendin e 34. Shqipëria renditet në vendin e 87-të, duke rënë 5 vende në krahasim me vitin 2023 kur ishte në vendin e 83-të të listës.

Studiuesit që analizuan gjetjet zbuluan gjithashtu se ata që kanë lindur para vitit 1965 janë më të lumtur se ata të lindur pas vitit 1980, me lumturinë e mijëvjeçarëve që vlerësohet të bjerë çdo vit, ndërsa në vend të kësaj rritet me kalimin e viteve nga kënaqësia e të ardhurve. Në këtë kontekst, studiuesit argumentojnë se evropianët e rinj dhe amerikanët e veriut po kalojnë një fazë që i ngjan një “krize të moshës së mesme”.

Hulumtimi i Raportit të Lumturisë Botërore bazohet në përgjigjet dhe vlerësimet e qytetarëve të vendeve në lidhje me jetën e tyre dhe emocionet pozitive dhe negative që ata përjetojnë.

Leave a Comment